Internationella coachingveckan

icflogocolor

Även om man i dagligt tal ibland säger att man coachar någon är det värt att påpeka att coaching faktiskt är en profession. En yrkesbeteckning med utmejslade förhållningssätt, metoder, verktyg, etik och inte minst 11 definierade kärnkompetenser som coachen behöver tillägna sig. För mig är det självklart att vara medlem i International Coach Federations globala branschförbund, som bland annat ansvarar för certifiering av coacher och kvalitetssäkring av coachutbildningar. Nyligen har jag dessutom tackat ja till att bli regionansvarig för ICF Stockholm – tillsammans med några fantastiska coachkollegor.

Under vecka 20 är det internationella coachveckan och ICF har publicerat sju olika artiklar på MyNewsDesk och dessa belyser coaching ur olika perspektiv. Jag rekommenderar dig att läsa dem för att få svar på många av dina frågor om coaching.

Nina Floreteng

 

Världens största branschorganisation för professionella coacher

Vad är ICF-coaching?

Coaching kan bidra signifikant till ledares utveckling

Coaching – kompetensutveckling för det moderna arbetslivets krav

Tips att tänka på när du väljer en coach

ICF-globalt – vi finns där du behöver oss

Kundperspektiv på coaching

 

 

Hur kan coaching och kreativitet bidra till mångfald?

Foto: Ewi Toufexi

Du och jag. Väldigt lika i många avseenden men olika i andra.

Du dukar gärna med rimmat fläsklägg och rotmos. Jag föredrar en saffransdoftande guldgul fisksoppa.

Du planerar varje år en resa till en storstad med hög puls, där du kan jaga runt i butiker som du inte trodde fanns. Jag väljer hellre en lugn oas, gärna med ett spa, där vila och avkoppling står i förgrunden.

Du älskar ditt arbete på revisionsbyrån där du får klura ut siffror och detaljer varje dag. Jag njuter lika mycket som du, fast i min roll som livscoach och föreläsare, där jag inspirerar och hjälper människor till nya insikter och högre medvetenhet.

Genom våra olika tycken inom livets alla områden särskiljer vi oss från varandra. Samtidigt som vi förenas i allt det som kan kallas mänskligt.

Fläsklägg eller fisksoppa – bara ett av miljoner val i våra liv. Du gör dina val utifrån den du är. Men du gör också dina val utifrån den du vill vara!

Din själ har personlighet, drömmar, önskningar, längtan, begär… och sin egen väg att gå. Genom att omfamna det som är du, tar du steget mot det som är större än du, men som du samtidigt är en del av – det oändliga universum.

Som coach är mitt uppdrag att hjälpa dig att nå såväl drömmar som större självkännedom. I coachingen lyfter vi tillsammans fram din egen inre potiential så att du blir mer äkta, mer autentisk, mer medveten. Meningen är att du med coachingens hjälp ska blomstra i ditt allra bästa jag. När du lever i din fulla kraft uttrycker du din personlighet och universum älskar dig – för den du är och för det just du bidrar med! På så sätt kan coaching medverka till att förstärka universums mångfald.

För mångfalden är ett faktum. Du ser bevis på det varje dag. Naturen, människorna, samhället, konsten och galaxsystemen. Det är lätt att ta denna variation i vår värld för given, men håll med om att det är ett mirakel i sig!

Samtidigt är det inte alltid enkelt att vara sann. Hur mycket av det du gör står i samklang med ditt äkta jag? Finns det rent av handlingar och tankegångar som egentligen är någon annans? Mycket av det du väljer och reagerar på är säkert rester av gamla mönster som inte längre gynnar dig. Då, när du var liten, hjälpte det att skrika när du var hungrig. Som vuxen vet du att det varken är socialt accepterat eller tar dig snabbare till fylld mage.

Genom att vi gör samma saker om och om igen skapas motorvägar i hjärnan. Uppkörda spår som det är enkelt och snabbt att färdas på. Konsten är att ta in på nya sidovägar, men det kan vara jobbigt med förändringar. Helst av allt vill vi låta bli och istället fortsätta som vi alltid har gjort. Kanske därför som ett av mina favoritcitat, som tillskrivs Konfucius, så träffande lyder:

”I går kväll smidde jag tusen planer men i morse gjorde jag som vanligt!”

Men jag har ett litet knep för att bryta betingningen av gamla inlärda reaktionsmönster som inte längre gynnar dig. Du behöver inte slå på stora förändringstrumman. Gör det enkelt istället. Det handlar om att använda din kreativitet. Kreativitet är nämligen något som vi alla har inom oss.

Det gäller att i din vardag göra nya val som du inte har provat tidigare. Duka på ett nytt sätt? Eller varför inte prova den där fisksoppan som du faktiskt aldrig har smakat? Ta en ny väg till jobbet (inte motorvägen)! Prata med personen som du ser på busshållplatsen varje morgon. Följ med en vän på dennes hobbyaktivitet. Mitt bästa tips är att använda mångfalden i samhället. Universums diversifiering gör att du aldrig kommer tröttna.

Genom att göra nya saker skapas nya upplevelser och du expanderar. Och energin hålls cirkulerande. När du utmanar dig själv till nya val både använder och utvecklar du din kreativitet. Hjärnans neuroner kopplar ihop sig i nya banor, och en och annan oönskad motorväg blir mindre trafikerad. När du utnyttjar livets mångfald skapar du en större mångfald inom dig själv och ditt bidrag i samhället blir mer mångfacetterat. På så sätt kan kreativiteten medverka till att förstärka universums mångfald.

*

Du och jag. Lika och olika. Genom vår mänsklighet är vi alla ett väsen. Det som gör ont på dig gör ont på mig. Genom vår individualitet är vi alla unika. Det som tilltalar dig kanske inte tilltalar mig. Det skulle bli trist med enbart en rätt på restaurangmenyerna, enformigt med bara ett resmål i de glassiga broschyrerna och fullständigt omöjligt med endast ett yrkesområde representerat i samhället.

Så be inte om ursäkt för din egenart! Känn istället glädjen i att helt enkelt vara dig själv, precis som du är. Jag tackar dig för att just du är du – ett individuellt uttryck av det gudomliga.

Om kärlek

Globe

Längtan! Ordet har en behaglig framåtsyftande innebörd med en inbäddad viljeyttring mot ett framtida tillstånd. Det där tillståndet – vårt önskeläge – kan vara något nytt vi kommit på eller något som vi smakat på i det förflutna och vill återvända till.  Oavsett vilket,  längtan definierar vilka vi är och med den planteras det första fröet till en förändring.

Vi kan längta efter så mycket. En ny bil, ett roligt jobb, en kärleksfull familj. Innehållet i vår längtan är förstås individuell, men jag vågar påstå att det under ytan finns en universell angelägenhet, något som vi alla längtar efter. Jag tänker förstås på kärlek. Längtan efter kärlek som är så stark att människor till och med begår brottsliga handlingar för att få en smula av denna eftertraktade vara.

Vem har inte någon gång varit förälskad, med ett pirr som fyller varje cell med meningsfullhet. Samtidigt är kärlek så mycket mer än romantiskt fluff-fluff. Jag väljer att tro att kärlek både är våra byggstenar och vårt syfte. Och att det finns en form av kärlek som inte är villkorad. Den villkorslösa kärleken som helt enkelt är den sanna människan avskalad på sina rädslor.

Den villkorslösa kärleken kan vara obestämd med avseende på objekt eller riktad mot saker, platser, människor, hela vårt jordklot, det oändliga universum. Men hur börjar man känna villkorslös kärlek helt plötsligt? Det går väl inte? Jo, det tror jag. Genom att ta bort autofokusfunktionen i blicken och ställa in skärpan manuellt. Nyckeln är också att börja med det som är lätt. Kanske barnen? Kanske naturen? Sedan kan vi gå vidare till de lite större utmaningarna, och i allt detta expanderar vi. De allra vackraste effekterna av villkorslös kärlek får vi genom att erkänna den person som vi i de flesta fall har svårast att älska, nämligen oss själva!

När man känner – eller framför allt erkänner – den villkorslösa kärleken, behöver man faktiskt inte visa det, den strålar av sin egen kraft. Den behöver inget bränsle för att växa. Den kräver inget tillbaka. Den bara är.

Det kan vara svårt att ta emot villkorslös kärlek. Om vi skulle få tillgång till universums hela kärlekspotential skulle vi knappast kunna hantera det. Inte just nu i alla fall. Tillvänjningsfaktorn hjälper oss och det är tur att vi har förmågan att ta till oss precis så mycket kärlek som vi är mogna för.  Tänk om mänsklig utveckling helt enkelt innebär att bli allt bättre på att hantera större portioner av kärlek? Tänk om den kärlek som vi är kapabla till inte har några gränser än dem vi själva sätter? Tänk om varje cell har en inneboende kärlekslängtan och är konstruerad för expansion? Ja, tänk om vi faktiskt lever i ett kärleksfullt och perfekt fungerande universum? Håll med om att det synsättet förändrar hela vår existens!

 

Nina Floreteng

En kreativ coach som strävar efter flödet

När jag är ute och coachar, föreläser och utbildar är min önskan att du ska känna dig trygg med vem du anlitar. Därför vill jag genom min hemsida, blogg och sociala medier bjuda på vem jag är. Nedanstående artikel är skriven av Nora Weintraub och resultatet av en intervju som hon gjorde med mig härom veckan. /Nina

Vem är du?

– Jag är entreprenör, sökare – av människor, strukturer, meningen med livet, utmaningar – och mamma. En kreativ, social och engagerad person, som när hon företar sig något, gör det med stor entusiasm, till hundra procent.

Det viktiga flödet

– Jag skrev under många år bruksanvisningar till konsumenter. Det krävde struktur och analys, men hade väldigt lite med kreativitet att göra. Eller med människor. Men jag är också en konstnärssjäl, med en passion för det skrivna och det talade ordet. Och för några år sedan började jag på allvar att släppa fram min kreativitet, bland annat genom skrivande.

Nina lämnade tekniken och dess beskrivningar för att fortsätta sin utbildning till beteendevetare med pedagogisk inriktning. Och hon utbildade sig till professionell certifierad coach, vid CoachCompanion, enligt International Coach Federation:s riktlinjer.

– Det analyserande och strukturbundna balanseras i dag i mitt liv av kreativ spontanitet. Att följa med i ett flöde är fantastiskt. Och flödet kan vara både en skrivarstund där orden hittar sig själva eller att genom coaching-processen få vara delaktig i en människas utveckling.

Vad är din drivkraft?

– Jag vill se människor växa och utvecklas, att leva ett autentiskt liv, att vara sanna mot sig själva. Coaching innebär att lotsa människor att bli medvetna individer. För medvetenhet leder till bättre, klokare beslut och i förlängningen till en bättre värld.

Kreativitet är nyckeln till utveckling

– Människor är kreativa. Jag är övertygad om att genom att bejaka sin kreativa sida blir man en gladare människa. Och en gladare person ser livet i många nyanser och har lättare att lösa problem.

Vilka är dina egna utmaningar?

– Jag har varit ett extremt blygt barn. Min väg till att bli en social människa gick genom att möta utmaningar med myrsteg – att ställa delmål efter delmål och uppleva hur spännande det är att utvecklas. Att känna pirret i magen inför en uppgift – och glädjen när svårigheten är övervunnen.

Det vill jag förmedla till mina klienter. Att ta tillvara både livets toppar och dalar. I topparna – njut av det du uppnådde! I dalarna – tid för förändring. Hitta lusten till utveckling! Ingen är färdiglärd, ta utmaningen och gör det med små, små steg i taget.

Nora Weintraub

Nora Weintraub
nora.weintraub@ownit.nu